Cu burtica la plajă sau pisicină. Ce ar trebui să știe gravidele despre expunere
În perioada sarcinii, orice femeie își face o ”listă” mentală cu lucruri permise și lucruri interzise, menite să o ajute pe ea și pe bebe să fie în deplină siguranță.
Aceasta listă variază de la gravidă la gravidă, în funcție de recomandările medicului care îi supraveghează sarcina și informațiile pe care viitoarea mamă le are despre îngrijirea în timpul sarcinii.
Una dintre nedumeririle pe care multe gravide o au în timpul verii este legată de expunerea la soare în timpul sarcinii.
Au sau nu voie gravidele să stea la soare? Pot sau nu pot merge la pisicină ori la plajă? Folosesc sau nu cremă solară?
Ce costume de baie pentru gravide ar trebui să poarte?
Aprofundăm împreună aceste întrebări, analizând legătura dintre expunerea la soare și sarcină.
Expunerea la soare în timpul sarcinii: ce ar trebui să știi
Organismul femeii pe toată perioada sarcinii trece printr-o mulțime de schimbări, pe mai multe planuri: fizic, hormonal, metabolic și psihic.
Multe dintre aceste schimbări sunt normale, însă acest nou statut vine cu anumite responsabilități de care depind starea ta de sănătatea și a copilului care îți crește în pântec.
Pentru că vara, majoritatea gravidelor se întreabă dacă expunerea la soare în timpul sarcinii este potrivită, iată câteva aspecte pe care e bine să le cunoști:
Sarcina poate face pielea mai sensibilă
Modificările hormonale în timpul sarcinii cresc cantitatea de melanină din piele, ceea ce duce adesea la o afecțiune cunoscută sub denumirea de melasma de sarcină sau „masca de gravidă”.
Aceasta este o tulburare de hiperpigmentare care se manifestă prin apariția unor pete închise la culoare pe față sau gât.
Tocmai de aceea, modificările hormonale din perioada sarcinii îți pot face pielea mai sensibilă și predispusă la arsuri solare și leziuni cauzate de razele ultraviolete, crescând chiar și riscul de cancer de piele.
Drept urmare, trebuie să ai grijă să-ți protejezi pielea de soare. Acest lucru înseamnă să aplici protecție solară, să stai cât mai mult la umbră și să porți pălării cu boruri largi în aer liber.
Sarcina sensibilizează și deshidratează organismul
Dincolo de efectele nocive ale ultravioletelor, expunerea la soare în timpul sarcinii poate reprezenta un risc de supraîncălzire și deshidratare.
Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece există dovezi care arată o legătură între expunerea la temperaturi ridicate și bebelușii născuți cu o greutate mai mică la naștere sau cu alte probleme de sănătate.
Studiile de specialitate au demonstrat că gravidele cu o temperatură mare a corpului, înregistrată în special în primele trei luni de sarcină, au fost mai predispuse la a avea feți cu malformații ale sistemului nervos central, defecte de tub neural, precum spina bifida.
Într-adevăr, este puțin probabil ca expunerea la soare să producă o astfel de modificare așa de mare la nivelul temperaturii bazale a organismului.
Dar, dacă te hotărăști să mergi la plajă sau la pisicină, este bine să stai cât mai mult timp sub umbrelă, să folosești creme cu factor de protecție solară (SPF), cu reaplicare la fiecare trei-patru ore.
Cum se întâmplă de fapt? Căldura face ca vasele de sânge ale mamei să se dilate, ceea ce reduce numărul de nutrienți care ajung la făt.
Deshidratarea este o preocupare, deoarece temperatura corpului mamei este oricum mai mare în timpul sarcinii, organismul fiind ocupat să pompeze sânge suplimentar pentru a satisface și nevoile copilului, nu doar pe ale gravidei.
Recomandări în legătură cu expunerea la soare în timpul sarcinii
Se spune că paza bună trece primejdia rea, așa că și în sarcină este valabil același lucru. Iată ce recomandări fac specialiștii în legătură cu expunerea la soare în timpul sarcinii:
Evită intervalul orar 10-17. Razele ultraviolete din miezul zilei sunt nocive pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru femeia însărcinată.
Orele de plajă recomandate sunt cele de dimineață până la 10.00, iar după-amiază, numai după ora 17.00, toate acestea asociate cu haine potrivite, comode și din materiale care lasă pielea să respire, creme protectoare de soare și o sticlă mare cu apă.
De asemenea, chiar dacă stai la plajă sau pisicină, odihnește-te la umbră sau intră într-un spațiu ventilat dacă ai amețeli, grețuri ori te simți foarte obosită.
Poartă costume din materiale UV. O măsură suplimentară de protecție sunt costume de baie pentru gravide din texturi cât mai naturale, de culoare deschisă, compuse de preferat dintr-o piesă, deși nu e neapărat o regulă.
Costumele de baie pentru gravide trebuie să fie comode, să ofere confort, să nu le deranjeze, să nu fie prea mici sau prea strânse, practic să nu le incomodeze sub nicio formă.
Viitoarele mămici pot opta pentru sutiene care acoperă sânii în totalitate, deoarece transformările prin care trec sânii în această perioadă îi pot face sensibili la căldură, oricum indicat ar fi să se aplice cremă protectoare.
Folosește loțiune solară. Loțiunea de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30, precum și hainele în nuanțe deschise, de preferat alb despre care se știe că respinge razele soarelui, sunt importante femeilor gravide dacă se expun la soare pe timp de vară. Reaplicarea cremei cu factor de protecție trebuie să se facă o dată la două-trei ore, dar și după fiecare sesiune de înot.
Desigur, pentru o siguranță mai mare poți opta pentru cremele cu factor de protecţie 50 şi care să nu aibă contraindicaţii pentru sarcină, cu sunt de exemplu cremele de protecție pentru copii.
Hidratează-te. Așa cum menționam anterior, în sarcină riscul de supraîncălzire și deshidratare este mai mare.
Căldura excesivă te va deshidrata și atât tu, cât și fătul, puteți avea de suferit de pe urma deshidratării. Consumă cât mai multă apă atunci când te expui razelor soarelui, dar și fructe cu un conținut mare de apă precum pepenele, nectarinele sau piersicile.
Este greu de spus ce înseamnă expunere “excesivă” la soare, întrucât acest aspect depinde de o serie de caracteristici personale precum: starea medicală a gravidei, temperatura de afară, tipul de ten dar și de locația unde faci plajă.
Dar, un lucru este cert, expunerea la soare în timpul sarcinii trebuie să se facă echilibrat, luând în considerare toate recomandările menționate mai sus și sfaturile medicului ginecolog.
Pe Mamboutique.ro vei găsi costume de baie pentru gravide special concepute pentru această perioadă importantă din viața unei femei, confecționate din țesături UV, care să-ți ofere protecție sporită și să-ți permită să te bucuri deopotrivă de vacanță.